ВПЛИВ ПРИРОДНИХ ФАКТОРІВ НА СТАН ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ - Залеський, І. І. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Проведено аналіз впливу природних факторів на стан захворюваності населення України. Встановлено, що рівень здоров’я значною мірою залежить від умов зовнішнього середовища та визначається як показник рівня адаптованості конкретної групи людей до певних природних та соціально-економічних обставин. Людське суспільство протягом своєї історії безперервно впливало на навколишнє природне середовище, однак значення природи в житті людини, а одночасно і обсяг впливу суспільства на довкілля постійно змінювалися. Однією з сучасних проблем людства є стан навколишнього природного середовища та його вплив на індивідуальне та суспільне здоров’я. Обґрунтовано виділяються кліматогенні та метеотропні захворювання, спричинені різними кліматичними чинниками. Визнаним став біогеопатогенез як сукупність природних явищ, які спричиняють негативний вплив на здоров’я населення.