ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДІЯЛЬНОСТІ НА ФЛОРУ ПРИ БУДІВНИЦТВІ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ КАР’ЄРУ ТИТАНОВИХ РУД - Borysіuk B. V.; Нurelіa V. V.; Statnyk, I. I. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2023)
У статті розглянуто питання оцінки впливу на довкілля видів діяльності в галузі добування корисних копалин, а саме вплив добування титанових руд на стан рослинного покриву в межах Букінської ділянки Межирічного родовища. Результати досліджень дозволяють оцінити екологічні наслідки впливу планової діяльності на біотичну складову, оцінити фоновий стан екосистем та встановити наявність чи відсутність особливо цінних територій у заповідному відношенні. Результати досліджень засвідчили те, що ділянка планової діяльності представлена в основному лісовими насадженнями. В цілому біогеоценози досліджуваної території є стійкими та придатними до існування рослинного та тваринного світу. Угрупованням боліт притаманне часткове сезонне затоплення ґрунтової поверхні. Болотні ландшафти ділянки зазнають інтенсивної сукцесії, що може призвести до зміни біотопу та біоценозів в цілому прилеглих лісів та формацій. Суходільні луки переважно розміщені в зоні впливу об’єкту планової діяльності. Частина луків заростає деревними породами сосни звичайної та берези повислої. Загалом розвиток рослинного покриву є задовільним, про що свідчить комплексний вегетаційний індекс NDVI, який зафіксований на момент вегетаційного періоду. За результатами досліджень було визначено особливості розподілу лісових угруповань залежно від рельєфу місцевості. Рідкісні види рослин та види що охороняються на території планової діяльності та в зоні впливу кар’єру добування ільменітових руд за період проведення досліджень не виявлені. В цілому лісові насадження захаращені підліском, що негативно впливає на біогеоценоз лісу в цілому, задовільні лісові формації розташовані лише на території експлуатаційних лісів. На нашу думку, для оцінки впливу діяльності на флору та фауну при будівництві та експлуатації Букінської ділянки Межирічного родовища необхідно проводити постійний моніторинг за ключовими екосистемами, що розташовані в санітарно-захисній зоні, а також у зоні впливу підприємства до 500 метрів. Пропонується удосконалити систему моніторингу досліджуваного об’єкту через проведення геоінформаційного аналізу на основі супутникових знімків та аерофотозйомки з подальшим створенням ортофотопланів.