ТИПОЛОГІЧНА СТРУКТУРА НАСАДЖЕНЬ ЛІСОВОГО ЗАКАЗНИКА «СУРАЗЬКА ДАЧА» - Bondar О. B.; Tsytsiura, N. I. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2023)
У статті наведено результати досліджень типологічної структури лісів на території лісового заказника «Суразька дача» на території Шумської ТГ в Тернопільській області. Загальна площа досліджуваних лісів становить 3657,5 га. Дослідження типологічної структури лісів здійснювали за методикою лісівничо-екологічної школи лісової типології Алексєєва-Погребняка. Наведено результати досліджень типологічної і лісівничотаксаційної структури насаджень лісового заказника «Суразька дача» за типами лісорослинних умов (субір, сугруд, груд), типами лісу, деревними породами, за походженням (природне і штучне), віковою структурою (I–IV, V–VIII, IX–XII, XIII і більших класів віку), відносною повнотою (до 0,6; 0,6–0,80; 0,81–1), класами бонітету (Іа , І, ІІ, ІІІ, IV). Результати наукових досліджень можна використовувати в освітньому процесі та під час дослідження таксаційної структури лісового заказника «Суразька дача».