АНАЛІЗ НАВАНТАЖЕННЯ БІОГЕНАМИ ВОДНОЇ ЕКОСИСТЕМИ РІЧКИ ГОРИНЬ - Biedunkova, O. O.; Statnyk, I. I.; Voznіuk N. M. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
У статті представлено результати відстеження змін концентрацій у поверхневих водах р. Горинь нітратів і фосфатів за період 2005–2021 років на ділянках поблизу витоку (створ № 1) та поблизу гирла (створ № 2). Відображено коливання їх середніх значень за окремими роками. Оцінено відповідні якісні характеристики стану води та ступені її чистоти за відповідними категоріями. Розраховано стехіометричне співвідношення нітратів і фосфатів, що дозволило вважати фосфор лімітуючим елементом у водній екосистемі. За величиною числа Редфільда з’ясовано, що евтрофікаційні процеси річки мають більш інтенсивний прояв у межах створу № 2. Ключові слова: поверхневі води; нітрати; фосфати; лімітуючий елемент.