СТАН ПРИРОДНИХ ДУБОВИХ ЛІСІВ ДП «МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКЕ ЛГ» - Yеlisavеnko Yu. А.; Neіko I. S.; Vasylеvskуi O. Н.; Prуshchepa A. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2022)
В статті показано проблеми досліджень стану природних дубових лісів ДП «Могилів-Подільське ЛГ», яке перебуває в функціональній структурі обласного управління лісового та мисливського господарства Вінницької області. В дослідному матеріалі статті проведено аналітичний огляд повидільної бази даних лісовпорядкування спеціалізованого підприємства. Результатом аналізу даних лісовпорядкування та візуального огляду в межах лісових масивів ДП «Могилів-Подільське ЛГ» є визначення таксаційних показників дубових лісових насаджень насіннєвого та вегетативного походження. Встановлено, що природні дубові ліси в межах лісового фонду лісогосподарського підприємства представлені вегетативними та насіннєвими насадженнями за походженням. Аналітичні дані показують, що прослідковується тенденція до зменшення частки природних лісів дуба в межах підприємства. Результатом проведених досліджень є встановлення того, що в природних лісах дуба майже повністю відсутнє стійке природне відновлення головної лісотвірної породи. Також на основі візуальних обстежень виявлено, що в умовах свіжого груду в свіжій грабовій діброві зустрічається природне поновлення дуба.