СУЧАСНІ ЗАГРОЗИ ЕКОСИСТЕМНИМ ФУНКЦІЯМ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ - Kovalchuk, S. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
Проаналізовано тлумачення терміну «водно-болотні угіддя» в міжнародних, іноземних та вітчизняних нормативних природоохоронних документах. Відокремлено основні функції цих природних екосистем у біосферному масштабі та з огляду господарської діяльності і соціально-культурного життя людини. Наведено факти впливу людської діяльності на екологію водно-болотних угідь та фактори ризику погіршення їх стану. Встановлено, що найсуттєвіші загрози пов’язані з не кліматичними стресовими факторами, зокрема меліорацією земель, експлуатацією ресурсів, гідрологічними змінами та забрудненням водно-болотних угідь.