МОНІТОРИНГ ПІДЗЕМНИХ ВОД ЯК СКЛАДОВА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПРИ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАСЕЛЕННЯ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВОДОЮ - Likho, O. A.; Hakalo, O. I. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
У статті досліджено питання організації операційного моніторингу масивів поверхневих та підземних вод, для яких існує ризик недосягнення екологічних цілей. Рівненська область має значні ресурси підземних вод, які використовуються як джерела питного водопостачання. Забезпечення населення Рівненської області питною водою здійснюють виключно із підземних горизонтів артезіанськими свердловинами систем централізованого та децентралізованого водопостачання. В зв’язку з цим, в умовах Рівненської області актуальним є реалізація моніторингу масивів підземних вод, які представляють собою підземні водні об’єкти або їх частини, для яких встановлюються екологічні цілі та які використовуються для оцінки досягнення цих екологічних цілей. Надмірне споживання підземних вод без природного або штучного поповнення запасів може призвести до їхнього виснаження, значного зниження рівня і виникнення складних екологічних ситуацій. Це обумовлює необхідність вивчення тенденцій формування кіль[1]кісного і хімічного стану підземних вод під впливом природних і техногенних чинників. Встановлено кількісний стан підземних вод, який відповідно до вимог Водної рамкової Директиви ЄС, оцінюється як «добрий». При виконанні оцінки рівня ризику, що виникає при забезпечення населення Рівненської області водою, встановлено, що при забезпеченні населення водою із децентралізованих джерел водопостачання спостерігається більша ймовірність виникнення ризику. В зв’язку з цим, виконано оцінку хімічного стану підземних вод, які є джерелами децентралізованого водопостачання. Хімічний стан підземних вод, відповідно до вимог Водної рамкової Директиви ЄС, оцінюється як «неспроможний досягнути доброго». Управління ризиками, що виникають внаслідок споживання води, якість якої не відповідає нормативним вимогам, базується на результатах операційного моніторингу й охоплює обґрунтування та забезпечення робіт з усунення конкретних чинників ризику. Оцінювання ризиків, неможливе без результатів операційного моніторингу, в першу чергу для масивів підземних вод, де існує ризик недосягнення екологічних цілей.