КЛІМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ БАСЕЙНУ Р. ІКВА - Klymenko, M. O.; Budnik, Z. M.; Kopulova, O. M. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
В статті представлено результати досліджень зміни клімату в межах басейну р. Іква, які базувались на аналізі багаторічних даних температури повітря та кількості опадів метеостанцій досліджуваної території. Проведено аналіз і надано оцінку змін кліматичних чинників. Обґрунтовано основні показники температурного режиму повітря, встановлені тенденції зміни цих показників. Визначено часові межі зміни температури повітря, кількості опадів та інших кліматичних факторів. Досліджено закономірності просторово-часової динаміки та розподілу сучасних змін елементів кліматичних показників. Основні кліматичні показники, а також їх територіальний розподіл встановлюються в річному ході температури та опадів. Важливим фактором впливу на річкові екосистеми залишається зміна клімату. Починаючи з 1988 року, на території басейну р. Іква чітко простежується тенденція до потепління, особливо це помітно в зимові місяці. Середня місячна температура повітря січня зросла в середньому на 2,2º С, а лютого – на 1,6º С. Поступово зростає і температура повітря теплого періоду, особливо липня, серпня відповідно на 1,5º С. Незначне зниження температури повітря на 0,1º С простежується у грудні. Починаючи з 2007 року, спостерігається збільшення вологих, теплих повітряних мас, переважно західного напрямку, що призводить до пом’якшення клімату, тобто зміни характеру опадів влітку (переважання злив), зменшення снігового покриву та переважання відлиг взимку. Середня річна кількість опадів на території за багаторічний період спостережень змінювалася в межах від 600 до 700 мм. На території нерідко бувають зливи й зливові дощі, коли за короткий проміжок часу може випадати понад 100 мм опадів. Серед основних факторів, що зумовлюють формування й особливості клімату басейну р. Іква, відзначимо сонячну радіацію, атмосферну циркуляцію та характер підстиляючої поверхні.