ВПЛИВ РЕКРЕАЦІЙНОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ЕКОСИСТЕМИ БІЛООЗЕРСЬКОГО МАСИВУ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА - Gopchak, I. V.; Yakovyshyna, M. S. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
В статті проаналізовано особливості впливу рекреаційного навантаження на природні заповідні території. Нині збільшуються потреби перебування населення у природному середовищі. Метою дослідження є виявлення особливостей лісових екосистем Білоозерського масиву шляхом оцінки їх стійкості до рекреаційних навантажень. Рекреаційна діяльність чинить прямий і непрямий вплив на навколишнє середовище, оскільки вона пов’язана зі збільшенням числа відвідувачів, що негативно впливає на екологічні характеристики природних ландшафтів. Матеріалом для публікації стали дані, зібрані під час польових досліджень 2018–2020 років, про кількість рекреантів, стан природних комплексів прибережної смуги Білого озера, лісотаксаційні матеріали. За цими даними було сформовано карту-схему розподілу ступеня стійкості прибережних ландшафтів рекреаційної зони Білоозерського масиву. Карта-схема чітко показує, що стійкі природні комплекси відсутні взагалі, присутні нестійкі природні комплекси, середні по стійкості, вище середнього ступеня стійкості, але майже половину території рекреаційної зони займають природні комплекси, які мають ступінь стійкості нижче середнього. Оцінено вплив рекреаційного навантаження на ґрунтовий покрив та лісову підстилку. Результати дослідження показали, що має місце порушення рослинного покриву на території прибережної смуги Білого озера. Також виявлено зміну лісової підстилки внаслідок витоптування. Показники біологічної активності ґрунтів та лісової підстилки залежно від стадії рекреаційної дигресії змінюються. Наведені дані щодо розрахунку рекреаційної ємності прибережної смуги Білого озера в Рівненському природному заповіднику. З’ясовано, що реальне навантаження значно перевищує норму. Вода озера Біле має добрий, задовільний і відмінний стан. Оцінка впливу рекреаційного навантаження на лісові екосистеми може використовуватись для регулювання і обмеження антропогенного впливу, що дасть змогу запобігати повній деградації природних екосистем під дією рекреації. Важливим елементом збереження природних екосистем названо подальший моніторинг стану екосистем. З метою регулювання використання рекреаційних ресурсів пропонуємо регламентувати поведінку рекреантів