ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ РІЧКИ ЦИР ЗА ІНДЕКСОМ МАКРОФІТІВ (MIR) - Klуmenko O. M.; Tsos О. О.; Boіaryn M. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
У статті представлено результати дослідження видового складу водних макрофітів річки Цир, що протікає територією Волинського Полісся. Визначення рослин проводилось у двох пунктах спостережень за течією річки, від витоку до гирла. Виявлено 28 індикаторних видів макрофітів. Обраховано індекс макрофітів для оцінки екологічного стану вод річки Цир згідно з методикою «Makrofitowy Indeks Rzeczny (MIR)». Виявлено, що якість води у річці Цир на тестовій ділянці 1 (м. Камінь-Каширський (верхня течія)) має поганий екологічний стан, MIR становить 25,1, належить до IV класу, категорії – погана та за трофічним статусом є політрофною; на тестовій ділянці 2 (с. Видерта (середня течія)) має задовільний екологічний стан, MIR становить 32,6, належить до ІІІ класу, категорії – задовільна та за трофічним статусом є евтрофною.