ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ТА РОЗРОБКА ПРИРОДООХОРОННИХ ЗАХОДІВ ДЛЯ БАСЕЙНУ РІЧКИ БОЯРЧИК - Statnyk, I. I.; Klymenko, L. V.; Klymenko, M. O. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
У статті проведено розрахунок рівня антропогенного навантаження на басейн річки Боярчик, який засвідчує, що його ландшафт в цілому характеризується як нестабільний з чітко вираженою нестабільністю. Установлено, що за розораністю, урбанізованістю та наявністю площ природних ландшафтів басейн річки доцільно поділяти на три ділянки. Екологічна оцінка якості поверхневих вод річки за показниками Іе показала, що найбільш забрудненими є перша і друга ділянки. Якість води на цих ділянках за біогенними елементами оцінюється V класом, незадовільним станом, а за рівнем антропогенного навантаження – криза водної екосистеми. На третій ділянці якість води за рахунок водойми покращується до IV класу, стану перехідного, а за рівнем антропогенного навантаження – існує порушення трофічних зв’язків. Природоохоронні заходи рекомендується проводити в межах ділянок, а саме: на ділянці один – за рахунок будівництва біоплато типу поверхневого потоку у складі первинної і вторинної очистки і біоплато; на ділянці два – осадженням ґрунтових часток у пісколовках та насиченням води киснем на каскадних мінібіоплато; на ділянці три рекомендується запроєктувати каскадне біоплато у складі розподільної площадки, площадки доочищення на біоплато із зануреною рослинністю.