ВНУТРІШНЬОКЛІТИННИЙ ОБМІН КАЛЬЦІЮ РИБ ПРИ ГІПЕРКАЛЬЦЕМІЧНИХ УМОВАХ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА - Svitelskyi, M. M.; Ishchuk, O. V.; Fediuchka, M. I.; Klymchyk, O. M.; Pryshchepa, M. A.; Pylypchuk, N. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
Узагальнено дані про те, що з процесами дихання в мітохондріях тісно пов’язане підтримання градієнтів концентрації певних іонів, зокрема калію, магнію, фосфату. Процес транслокації кальцію через мітохондріальну мембрану може відбуватися тільки при наявності аденозинтрифосфатної кислоти (АТФ), іонів магнію та неорганічного фосфору. Вивчаючи фосфорно-кальцієвий обмін у риб, використовували спеціальні методичні підходи, які дозволяють вивчати тканинні, клітинні і органні механізми регуляції обміну речовин з урахуванням особливостей проживання організмів у водному середовищі. З метою вивчення впливу фосфору водного середовища на окремі показники внутрішньоклітинного обміну в осморегулюючих органах, виділяли субклітинні частки, зокрема мітохондрії, де протікають основні біосинтетичні і біоенергетичні процеси клітини. Програмою досліджень було вивчення зміни концентрації іонів кальцію в мітохондріях печінки і зябер риб в умовах підвищеної його концентрації у водному середовищі 60, 100 і 200 мг/л. Завдання полягало в тому, щоб дослідити роль мітохондрій залозистих клітин зябер і печінки риб в процесі аклімації при підвищенні концентрації кальцію у воді та з’ясувати особливості накопичення його у риб, а також встановити участь цих субклітинних структур в механізмі регулювання внутрішньо-клітинного обміну кальцію, що зі збільшенням часу перебування риб в середовищі з підвищеним вмістом кальцію відмічаються особливості його внутрішньоклітинного розподілу. Після закінчення семи діб перебування риб у воді з підвищеним рівнем кальцію (200 мг/л), в мітохондріях зябер його рівень хоча і перевищував вихідний, проте був нижчим зареєстрованого на третю добу максимального накопичення.