РІВЕНЬ ОРГАНІЧНИХ ТОКСИЧНИХ СПОЛУК У ВОДНИХ ЕКОСИСТЕМАХ - Gadirova E. М.; Hajiyeva, S. R.; Rustamova, U. N.; Gerasimov, Ie. G.; Ozdemir, N.; Mehdiyeva, S. T. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
Проведено моніторинг проб води, відібраних із 7 різних регіонів Каспійського моря, та проаналізовано на наявність токсичних органічних сполук – ПАУ, фенолу та його похідних. Аналізи проводилися з використанням надзвичайно чутливих пристроїв, таких як газовий хроматограф GC-MSD 6890N з високоефективним масселективним детектором Agilent 5975. Було встановлено, що досліджувані токсичні органічні сполуки у стічних водах узбережжя Каспійського моря перевищують гранично допустимі норми. Цей факт сформувався на тлі серйозних негативних впливів на флору та фауну Каспійського моря внаслідок скидання промислових стічних вод. У пробах води було проаналізовано 15 ПАВ та 11 фенольних сполук.