Екологічні аспекти розвитку туризму в басейні річки Тересва - Gromachenko, K. Y.; Voznіuk N. M. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2022)
Гірська природа особливо вразлива до різних форм господарського впливу, тому планування інфраструктурних елементів туристичної галузі повинно враховувати не тільки розвиток галузі, а і збереження природного середовища. Туризм в басейні р. Тересва Тячівського району розвивається швидкими темпами та у різних його видах завдяки високому рекреаційно-туристичному потенціалу території. Встановлено, що найбільшого розвитку тут досягли такі види туризму, як спелеологічний, гірсько-пішохідний, гірськолижний, кінний, історико-культурний. Визначено, що основними негативними наслідками впливу на довкілля туристських дестинацій в басейні р. Тересва є зміна первинних ландшафтів, забруднення поверхневих вод, забруднення атмосферного повітря від автомобільних, залізничних перевезень, екологічно небезпечне поводження з відходами.