ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ПАРАМЕТРІВ СИСТЕМИ РОЗРОБКИ ПРИ КОНЦЕНТРАЦІЇ ГІРНИЧИХ РОБІТ

Автор(и)

  • С. О. Луценко Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет»

Ключові слова:

ширина робочого майданчика, довжина фронту гірничих робіт, продуктивність кар’єрів

Анотація

У статті розглядається питання встановлення взаємозв’язку між шириною робочого майданчика і довжиною активного фронту гірничих робіт в кар’єрі, що забезпечують нормативний запас руди та його вплив на продуктивність по руді. Виконано аналіз досліджень в області визначення виробничої потужності кар’єру і запасів руди готових до виймання. Показано, що в процесі визначення ширини робочого майданчика при заданій продуктивності кар’єру за рудою враховується тільки довжина активного фронту за рудою й розкривним породам на момент оцінки. При цьому не враховується вплив на неї зміни ширини робочого майданчика. На прикладі умовного кар’єру показано вплив розміру активної частини робочої зони кар’єру на параметри системи розробки, які задовольняють нормованим запасам для заданої продуктивності кар’єру за рудою. Обґрунтовано, що у випадку концентрації гірничих робіт на окремих ділянках робочої зони кар’єру при визначенні параметрів системи розробки необхідно враховувати, як забезпечення нормативу готових до виймання запасів при скороченні довжини уступів, так і зменшення максимально можливої довжини активного фронту гірничих робіт на цих ділянках за рахунок збільшення ширини робочого майданчика.

Біографія автора

С. О. Луценко, Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет»

к.т.н., доцент

Посилання

Кумачев К. А. , Майминд В. Я. Проектирование железорудных карьеров. М. : Недра, 1981. – 464 с.

Lutsenko A. Sergey. Open pits productivity control along with iron ore products demand variation. Quality – Access to Success.

Vol. 18(S1). Р. 226–230.

Анистратов Ю. И., Анистратов К. Ю. Проектирование карьеров. М. : Издательство НПК «Гемос Лимитед», 2002. 176 с.

Трубецкой К. Н., Краснянский Г. Л., Хронин В. В. Проектирование карьеров. М. : Высшая школа, 2009. 694 с.

Близнюков В. Г., Ковальчук В. А. Концентрация горных работ в карьере. Разработка рудных месторождений. Киев : Техника, 1990. Вып. 49. С. 31–34.

Близнюков В. Г., Ковальчук В. А. Влияние концентрации горных работ на технико-экономические показатели разработки. Известия высших учебных заведений. Горный журнал. № 8. 1992. С. 76–79.

Арсентьев А. И. Производительность карьеров. СПб, 2002. 85 с.

Луценко С. А. Разработка метода определения максимальной, по горным возможностям, производительности карьера по руде. Геотехническая механика. Днепропетровск, 2017. № 130. С. 168–175.

Гавришев С. Е., Бурмистров К. В., Колонюк А. А. Интенсивность формирования рабочей зоны глубоких карьеров. Магнитогорск : Изд-во Магнитогорск. гос. тех. унта им. Г.И. Носова, 2013. 189 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-23

Номер

Розділ

Статті