СТАН ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ

Автор(и)

  • Р. І. Беспалько Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Ю. О. Ярова Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Ключові слова:

природно-заповідний фонд (ПЗФ), Карпатський регіон, заповідна справа, показник заповідності, заповідники, національні природні парки (НПП)

Анотація

В статті висвітлено нинішній стан природно заповідного фонду (далі ПЗФ) в Карпатському регіоні та динаміка зростання площ об’єктів ПЗФ до європейських стандартів. Ми розрахували показник заповідності на досліджуваній території. Виходячи з цього, дійшли висновку, що показник заповідності в межах Карпатського регіону відповідає загальнодержавним нормам європейських країн.Відповідно до Загальнодержавної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 р. ці показники зростатимуть. Крім того, нами розглянуто структуру та розподіл об’єктів ПЗФ Карпатського регіону за категоріями та адміністративними одиницями. Ми проаналізували національні природні парки (далі НПП), які було засновано в період 2009-2010 рр. в Карпатському регіоні.

Біографії авторів

Р. І. Беспалько, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

к.б.н., доц.

Ю. О. Ярова, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

здобувач

Посилання

Екологічне право України: [підруч. для студ. юрид.спец. вищ. Е45 навч. закл.] / за ред. А. П. Гетьмана, М. В. Шульги. – Харків : Право, 2009. – 328 с.

Природно-заповідний фонд України: стан, проблеми, перспективи розвитку / Заповідна справа в Україні. Спецвипуск: Природно-заповідний фонд України. Заповідні скарби України // Рідна природа: наук.-попул. екологічний журнал. – 2008. – вип. 1. – Режим доступу: https://ridnapriroda.wordpress.com/2008/01/22/природно-заповідний-фонд-україни-ста/

Солодкий В. Д. Державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду: навч. посібник / В. Д. Солодкий, Р. І. Беспалько, І. І. Казімір. – Чернівці : Книги – XXI, 2013. – 272 с.

Використання природних умов і природних ресурсів та їх охорони. Використання і охорона природніх умов і природніх ресурсів. Природно-заповідний фонд України / Фізична географія України 8 клас. – Режим доступу:

http://subject.com.ua/textbook/geography/8klas/48.html

Сех І. Рекомендації Комітетських слухань на тему «Природно-заповідний фонд: проблеми та шляхи їх вирішення»: схвалено Рішенням Комітету № 22/1 від 10 квітні 2014 року / І. Сех. – 2014. – Режим доступу: http://komekolog.rada.gov.ua/komekolog/control/uk/publish/article?art_id=52940&cat_id=48830

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-09

Номер

Розділ

Статті