ВПЛИВ УДОБРЕННЯ НА ВРОЖАЙ ТА ЯКІСТЬ СОЇ ЗА ПРЯМОЇ СІВБИ (БЕЗ ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ)

Автор(и)

  • А. В. Бикін Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • О. Л. Козачок Національний університет біоресурсів і природокористування України

Ключові слова:

соя, врожай, якість, добрива, пряма сівба, традиційний обробіток ґрунту

Анотація

Висвітлено результати досліджень по вивченню впливу удобрення на врожай та якість сої за прямої сівби (без обробітку ґрунту). Найвищу врожайність та найкращу якість було отримано за внесення N40P60K60 і N60P60K60. Проте перший показник порівняно з аналогічними варіантами за традиційного обробітку був нижчим на 1,05–1,07 т/га. Крім того, вміст «сирого» протеїну був нижчим на 2,30–2,40%, а жиру більшим на 0,50–0,80%.

Біографії авторів

А. В. Бикін, Національний університет біоресурсів і природокористування України

д.с.-г.н., професор, член-кор. НAAН України

О. Л. Козачок, Національний університет біоресурсів і природокористування України

аспірант

Посилання

Косолап М. П. Система землеробства no-till: навч. посібник / М. П. Косолап, О. П. Кротінов. – К. : Логос, 2011. – 352 c.

Derpsch R. The extend of Con-servation Agriculture adoption worldwide: Implication and impact. Paper presented to 3 World Congress on Conservation Agriculture, Derpsch R., Kenya, October 2005, Pp. 1–21.

Сайко В. Ф. Система обробітку ґрунту в Україні / В. Ф. Сайко, А. М. Малієнко. – Київ, 2007. – 42 с.

Медведев В. В. Нульовий обробіток ґрунту в європейських країнах / В. В. Медведев. – Харків : ТОВ «ЕДЕНА», 2010. – 202 с.

Тимохов В. No-till в России – время пришло? / В. Тимохов, С. Фаер // Земля и люди. – № 2. – 2007. – С. 116.

Агрохімічний аналіз: підручник / [М. М. Городній, В. П. Каленський, А. В. Бикін та ін.]. – К. : Арістей, 2007. – 487 с.

Ресурсозберігаючі технології механічного обробітку ґрунту в сучасному землеробстві України / [І. Д. Примак, В. О. Єщенко, Ю. П. Манько та ін.] – К. : КВІЦ, 2007 – 272 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-25

Номер

Розділ

Articles